КОТОР ВАРОШ, 29. ЈУЛА – Општински одбор ДЕМОС-а Котор Варош озваничио је почетак кампање ’’Стоп изградњи малих хидроцентрала у которварошком крају’’.


Ова кампања ће, како је најављено, бити један од програмских циљева которварошког ДЕМОС-а и трајаће све док се уништавању ријека кроз изградњу МХЕ не стане у крај.

У оквиру кампање, Општински одбор ДЕМОС-а Котор Варош затражиће од надлежних институција ревизију рада већ изграђених мини хидроцентрала на подручју Котор Вароша, као и ревизију документације на основу које су те МХЕ добиле неопходне дозволе.

У току изградња МХЕ на локалитету Стисле код Котор Вароша

Посебна пажња, како је најављено, биће посвећена градњи МХЕ у Стислама, у непосредној близини водозахвата са ког се водом снабдијевају грађани Котор Вароша.

’’Планирано је и организовање потписивања петиције против изградње МХЕ на подручју општине Котор Варош, као и организовање протеста против најављене изградње МХЕ на ријеци Дубокој у близини водопада Скакавац, као и на осталим локацијама на којима је планирана градња МХЕ’’, изјавио је Ђуро Крчић, одборник ДЕМОС-а у СО Котор Варош.

Ђуро Крчић

Увјерени смо, каже Крчић, да изградња мини хидроцентрала доноси корист само појединцима и интересним групама које их граде, док је корист грађана и шире заједнице минорна.

’’Чекали смо мјесецима да се наши људи пробуде, да невладин сектор, разна удружења, љубитељи природе и еколози организују акције заштите Врбање и њених притока од МХЕ, које би ДЕМОС, као политичка партија подржао. Али организоване акције су изостале, великих притисака на овом плану није било, све се свело на полемике по друштвеним мрежама, па смо били буквално приморани да се тргнемо, да јавно устанемо против убијања наших ријека’’, нагласио је Крчић.

Истиче да је кап прелила чашу након почетка градње МХЕ на Врбањи у Стислима, додајући да након тога у которварошком ДЕМОС-у више нису имали право да ћуте и чекају да неко други реагује, јер те реакције мјесецима једноставно није било.

’’Свјесни смо да од чекања нема ништа и да се морамо пробудити. Ово је питање од животног интереса за грађане Котор Вароша, јер се МХЕ у Стислама гради у непосредној близини система за водоснабдијевање грађана Котор Вароша. Тражићемо да се у законом предвиђеној процедури установи како је тај објекат добио потребне дозволу, као и да се изврши провјера комплетне документације’’, наглашава Крчић.

Члан Предсједништва Општинског одбора ДЕМОС-а Котор Вароша Славица Витезовић напомиње да је ово тема на којој се не стичу политички поени, него ствар од животне важности за грађане которварошке општине, истичући како се нада подршци свих добронамјерних људи, који не желе да Врбања и све њене притоке постану мртве ријеке.

Славица Витезовић

‘‘Сви су бјежали од ове теме као ђаво од крста, јер су знали шта значи ухватити се у коштац са интересним лобијима којима су МХЕ ’златна кока’. Без обзира на све оно што нас очекује, ми смо одлучили да идемо до краја и да уз подршку грађана наше општине зауставимо уништавање највећег природног богатства које имамо’’, поручује Витезовићева.

Према ријечима Владана Ђурђевића, координатора кампање ДЕМОС-а под називом ’’Стоп изградњи малих хидроцентрала у которварошком крају’’, упоредо са кампањом и акцијама које ће та странка имати на подручју општине Котор Варош, ДЕМОС је покренуо ово питање и у Народној скупштини Републике Српске.

‘‘Најављена изградња бројних мини хидроцентрала у которварошком крају нема никакво рационално објашњење. Процес планирања, пројектовања, изградње и коришћења мини хидроцентрала је на штету животне средине и против интереса локалног становништва. Наставак изградње тих објеката довео би до озбиљне деградације животне средине на бројним локацијама у општини Котор Варош, што би значило и ускраћивање права грађанима да користе природне вриједности које имају’’, напомиње Ђурђевић.

Владан Ђурђевић

Мора се, каже он, сагледати и анализирати постојеће стање, заузети јединствен став и коначно јасно и гласно рећи колику имамо штету, а колику корист од мини хидроцентрала.

‘‘Увјерени смо да Котор Варош од њих има минорну корист и немјерљиво велику штету. Јер, када захватите воду из наших ријека, па је водите неколико стотина метара кроз цијеви, па је пропустите кроз турбине и вратите у водоток, аутоматски уништавате живот, односно чините екоцид у тим водотоцима.Обична је лаж да изградња малих МХЕ доносе развој, радна места и запошљавање, јер се ради о аутоматизованим системима, са обично једним радником, у којима се надзор спроводи даљински – помоћу камера.Очигледно је да инвеститоре и њихове фирме, које нису ништа друго него погребна предузећа за наше ријеке, занима само новац‘‘, упозорава Ђурђевић.

Споменка Стевановић: Грађани Котор Вароша су с правом забринути

На проблем изградње малих централа на подручју Котор Вароша упозорила је и Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске, која је пренијела бригу мјештана, који “с разлогом изражавају забринутост која се тиче обима, количине и квалитета воде”.

Споменка Стевановић

‘‘У којој фази је изградња, да ли су прибављене све дозволе, да ли се контролише изградња? Ако се контролише, какви су резултати, а с аспекта безбједности да ли би поменута електрана, могући кварови, могли изазвати проблеме за грађане Котор Вароша – поставила је Стевановићева посланичко питање Министарству енергетике РС.