БАЊА ЛУКА, 16. априла – Демократски савез (ДЕМОС) сматра да је дизање тензија у јавности око два нацрта закона о јавном реду и миру, те полицији и унутрашњим пословима, који ће се наћи на сједници Народне скупштине, непотребно будући да се ради о нацртима који ће претрпјети бројне измјене.

ДЕМОС жели да подсјети да је нацрт закона радни облик закона који до формулисања приједлога закона може да претрпи бројне измјене, а посебно ако се има у виду да нацрти закона често иду на јавну расправу на којој сви заинтересовани грађани, удружења и асоцијације могу да утичу на измјену текста закона.

Очекује се да ће наведени нацрти закона проћи јавну расправу, будући да је она потребна када је ријеч о припреми сваког закона који посебно занима јавност. Имајући у виду ту чињеницу, јасно је да се овдје ради о непотребном подизању политичких тензија на основу радног текста измјене закона, који у Народну скупштину није упућен као приједлог по хитном поступку, на који се такође може утицати амандманима прије његовог изгласавања.

ДЕМОС истиче да је посебну забуну у јавности унијела информација да је Нацрт закона о јавном окупљању повучен из процедуре, што се испоставило као нетачно, јер овај нацрт није ни упућен у Народну скупштину. Као што је касније објављено, ријеч је о једном радном папиру на којем је радила радна група у министарству и који чак није ни добио кончану форму.

Управо ова чињеница упућује на закључак да је некоме потребно умножавање “случајева” за додатно и непотребно подизање тензија.

ДЕМОС, као партија владајуће већине и Народној скупшини, ће у свом политичком раду и дјеловању чврсто штитити достигнуте демократске капацитете Републике Српске и никада неће пристати на ускраћивање права и слобода њених грађана, а посебно на ограничавање права новинара и медија да раде слободно и непристрасно у интересу јавности.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ДЕМОС-а