KОТОР ВАРОШ, 6. НОВЕМБРА – Општински одбор ДЕМОС-а Kотор Варош званично ће од надлежних институција затражити информације о тзв. “маршу мира” у мјесту Вечићи у којем је више особа дефиловало у маскирним униформама и уз ратна обиљежја муслиманске армије у току претходног рата.


Kако је наведено, овај догађај је изазвао страх код локалног становништва, које је с правом очекивало реакцију надлежних, како би се утврдило да ли у овом случају има елемената кривичног дјела ширења националне, расне и вјерске мржње и да ли треба бити поднесен извјештај надлежном тужилаштву против одговорних, јер је то сигурно најбољи начин превенције потенцијалних сличних догађаја

’’Недопустиво је да било ко дефилује  кроз подручје општине Kотор Варош са обиљежјима у рату злогласне армије БиХ, која је директно одговорна за бројне злочине над Србима’’, истиче се у саопштењу которварошког ДЕМОС-а.

Наглашено је да ратне заставе и остала обиљежја, под којима се борила такозвана армија БиХ,  сигурно не шаљу поруке суживота и мира, већ подсјећају Србе, али и неке друге народе на злочине које је та војска чинила.

’’Под том ратном заставом почињен је стравичан злочин над нашом дјецом, женама, старим и немоћним лицима у Сердарима’’, упозорено је у саопштењу.

Наведено је да су иконографији тзв. ’’марша мира’’ још само недостајале главосјече из злогласног одреда „Ел муџахедин“ и исламисти из Азије и Африке, да би све потпуно било истовјетно сликама које су се на овим просторима виђале од 1992. до 1995. године.

’’Под обиљежјима тзв. Армије БиХ у току рата су Србима одсјецане главе и та обиљежја су за нас непријатељска, а они који, толико година након трагичног сукоба, истичу ратне заставе сигурно не желе мир и добробит својим комшијама и суграђанима”, наводи се у саопштењу Општинског одбора ДЕМОС-а Kотор Варош.