Демократски савез (ДЕМОС) је добровољна, самостална и независна политичка организација у коју се учлањују грађани на основу своје слободно изражене воље, прихватајући политички програм и Статут ДЕМОС-а.

ДЕМОС је основан 22. децембра 2018. године у Бањој Луци, а за првог предсједника је изабран Недељко Чубриловић.

Оснивачка скупштина Општинског одбора ДЕМОС-а у Котор Варошу одржана је 14. априла 2019. године. Изабран је Општински одбор од 47 чланова, Надзорни одбор и Статутарна комисија.

ДЕМОС је политичка организација која се вршењем власти и на други начин залаже за успостављање и очување демократског поретка, користећи сва расположива Уставом и Законом дозвољена средства, бори за парламентарну демократију, владавину права и поштовање људских права и слобода свих грађана Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Циљеви ДЕМОСА-а су:

  • oчување и јачање уставног положаја, политичког субјективитета, територијалног интегритета и изворних овлаштења Републике Српске,
  • поштовање уставноправне структуре и политичке организације Босне и Херцеговине, засноване на Дејтонском мировном споразуму, односно његовом Анексу IV – Уставу БиХ,
  • тежња ка успостављању праведног друштва и даљем развоју демократских вриједности,
  • истицање приватне иницијативе и тржишне привреде, уз посебну заштиту приватног власништва,
  • успостављање и очување народне саборности, културног идентитета и традиције,
  • остварење владавине права и начела подјеле власти,
  • изградња одговорне и ефикасније јавне управе, као и независног правосуђа,
  • поштовање људског достојанства, слобода и једнакости човјека и грађанина.

ДЕМОС  је  организован и утемељен као народна странка отворена за све народе и грађане и све слојеве друштва у Републици Српској и Босни и Херцеговини, оствариваће сарадњу са свим политичким партијама и странкама, невладиним организацијама и удружењима грађана у Републици Српској, Босни и Херцеговини и иностранству, те са представницима међународних организација у Републици Српској и Босни и Херцеговини и међународним организацијама и институцијама у Европи и свијету, посебно са странкама народњачке оријентације које дјелују кроз Европску народну странку.